Kasztany jadalne

( ilość produktów: 1 )

Kasztan jadalny

To pochodzące z regionu Morza Śródziemnego drzewo z rodziny bukowatych może być również hodowane w naszym klimacie. Kasztany jadalne mogą być jedzone na surowo, pieczone lub wykorzystywane do robienia kompotów. Często stosuje się je do przyrządzania deserów lub spożywania w towarzystwie mięs. Owoc kasztana jadalnego nazywany jest także maronem. To orzechy pożywne, kaloryczne i zdrowe - pełne witamin i mikroelementów. Przed zakupem sadzonki kasztana jadalnego warto jednak pamiętać, że samo drzewo potrafi dorosnąć do 35 metrów wysokości, a jego korona jest kulista i niezwykle gęsta.

Sadzonki kasztana jadalnego - uprawa

Sadzonki kasztana jadalnego doskonale nadają się do sadzenia w pojedynkę. Nie służą mu zimne powiewy wiatru, dlatego dobrze, by był właściwie osłonięty. Potrzebuje ciepła, słońca oraz lekkich, kwaśnych i przepuszczalnych gleb. Doskonale czuje się w miejscach przestronnych - np. w dużych ogrodach i parkach.

Kasztan jadalny - pielęgnacja i zbiory

Drzewa nie przycina się, choć można pozbyć się na wiosnę jego przemarzniętych i obumarłych pędów. Innych zabiegów pielęgnacyjnych w zasadzie nie wymaga. Owoce kasztana jadalnego pojawiają pod koniec października i na początku listopada. Z zebranych orzechów można przygotować szereg pysznych przekąsek. Warto je także zamarynować, aby móc dłużej się nimi cieszyć. Doskonale współpracują m.in. z miodem oraz migdałami.

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixel