Jagody kamczackie

( ilość produktów: 16 )

Jagoda kamczacka

Jagoda kamczacka to krzew, który wyróżnia się niezwykłą wytrzymałością na warunki pogodowe. Wszak pochodzi z Azji północno-wschodniej, a tamtejsze warunki do najlżejszych nie należą. W Polsce sadzonki jagody kamczackiej zamawia coraz więcej ogrodników, choć wciąż jest to roślina nie tak bardzo popularna jak np. borówki. Znosi temperatury nawet do -45 stopni, osiąga wysokość do 2 metrów i żyje do ok. 35 lat. Owoce jagody kamczackiej mają barwę ciemnofioletową i są bardzo soczyste. Ich smak jest słodko-kwaśny, z lekką goryczką. Są wykorzystywane do deserów, przetworów i nalewek.

Sadzonki jagody kamczackiej - uprawa

Ze względu na fakt, że krzewy te potrzebują zapylenia, aby mogły owocować, sadzonki jagody kamczackiej sadzi się zwykle co najmniej dwie obok siebie, w około metrowych odstępach. Jeżeli roślina zostanie posadzona w pojedynkę - oczywiście też wyda owoce, jednak plon będzie zdecydowanie mniej obfity. Jeśli zaś chodzi o stanowisko, to należy wybrać miejsce jak najbardziej słoneczne, a ziemia powinna być żyzna i najlepiej delikatnie kwaśna, choć krzew ten przyjmuje się w zasadzie na każdym podłożu.

Jagoda kamczacka - pielęgnacja i zbiory

Jagody kamczackiej przycinać nie trzeba. Starszą roślinę można prześwietlić, oczyszczając ją ze starych i złamanych pędów. Można ją też zasilać np. obornikiem. Podlewa się ją wyłącznie wtedy, gdy wiosną jest bardzo sucho oraz gdy zawiązują się i dojrzewają owoce. Jest wyjątkowa odporna na choroby czy szkodniki. Owoce jagody kamczackiej dojrzewają wcześnie - już na przełomie maja i czerwca.

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixel