Figowiece

( ilość produktów: 1 )

Figowiec

Najlepszym gatunkiem figowca do uprawy w Polsce jest figowiec pospolity, inaczej zwany figą pospolitą. Sadzonki figowca można umieścić zarówno w gruncie, jak i w doniczce. Roślina ta ma ciemnozielone, dosyć duże liście i jest bliskim krewnym popularnych w naszych domach fikusów. Dojrzałe owoce figi są bardzo słodkie i pełne maleńkich, twardych pestek. Można je jeść na surowo, zapiec, wysuszyć lub przygotować z nich pyszny dżem.

Sadzonki figowca - uprawa

Sadzonki figi umieszczone w doniczce można w okresie letnim wynieść na zewnątrz, jednak gdy tylko pojawi się zagrożenie przymrozkami - przenosimy je do chłodnego i jasnego pomieszczenia w domu. Doskonale sprawdzają się tutaj loggie. Figa posadzona w gruncie wymaga natomiast miejsca słonecznego i osłoniętego od wiatru. Na zimę trzeba ją natomiast dokładnie okryć matą lub korą, żeby ani pędy, ani korzenie nie przemarzły. W obu wypadkach sadzonki figowca wymagają gleby zasadowej.

Figowiec - pielęgnacja i zbiory

Figowiec uprawiany w doniczce wymaga przesadzania co ok. 2 lata oraz nawożenia co 3 tygodnie. Najbardziej rozwinięte korzenie warto przycinać podczas wkładania do nowej doniczki. Pędy figowca włożonego do gruntu należy natomiast skracać wiosną. Cięcie wykonuje się mniej więcej w połowie ich długości. Dojrzałość owoców figi można poznać po popękanej skórce, miękkości i fioletowym zabarwieniu. Wspaniale smakują w postaci syropu czy dżemu i mają prozdrowotne właściwości.

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixel