Derenie jadalne

( ilość produktów: 1 )

Dereń jadalny

Drzewko praktyczne i dekoracyjne równocześnie. Dereń jadalny nie tylko bowiem daje liczne owoce, z których można zrobić nalewkę lub przetwory, ale i cudownie się prezentuje od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Dlatego też warto zaopatrzyć się w sadzonki derenia jadalnego już teraz, by móc w następnych latach cieszyć się wspaniałym drzewem, które kwitnie na żółto, owocuje na czerwono i pięknie przebarwia swoje liście w okresie jesiennym. Smak owoców derenia jadalnego jest słodko-kwaśny. Co istotne, może go też jeść na surowo! A jak go uprawiać?

Sadzonki derenia jadalnego - uprawa

Sadzonki derenia jadalnego można umiejscowić nawet na glebach piaszczystych i gliniastych. Nie muszą być nawet specjalne żyzne, ważne natomiast by były bogate w wapń i stale lekko wilgotne. Podłoże powinno mieć odczyn zasadowy lub obojętny. Dereniowi jadalnemu służy zarówno słońce, jak i półcień.

Dereń jadalny - pielęgnacja i zbiory

Drzewko nawozi się na początku sezonu - i to najlepiej nawozem organicznym. Obornik czy kompost sprawdzają się tutaj doskonale. Dereń jadalny wymaga też przycinania zaraz po kwitnieniu. Prześwietlenie korony dobrze oddziałuje na rozwój nowych pędów i bardziej obfite owocowanie. Wczesne odmiany derenia jadalnego dają owoce w drugiej połowie sierpnia, średniowczesne - w pierwszej połowie września, a średniopóźne - w drugiej połowie września.

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixel