Wino domowej roboty – winoroś

2020-03-23
Wino domowej roboty – winoroś

Winorośl znamy od setek lat, i to w wielu odmianach. Najwięcej rodzajów winorośli spotkamy w Chinach i na wschodzie Ameryki Północnnej. Ogólnie możemy podzielić odmiany winorośli na deserowe oraz przerobowe, jednak ten podział często zawodzi. Winorośle przerobowe dzielimy zaś na te do produkcji win białych oraz te do produkcji win czerwonych, ale możemy z nich również z powodzeniem robić pyszne przetwory.

Dżem z winogron

Winogrona mają cenne walory deserowe – możemy je jeść prosto z kiści (kiść winogron służy dodatkowo jako dekoracja stołu), ale także robić dżemy z winogron, soki, galaretki, no i oczywiście wina.

Winorośl do produkcji czerwonego wina

Do produkcji czerwonego wina szczególnie polecamy odmianę marechal foch blue. Owoce tej winorośli mają nutę czereśni i wino, które z nich zrobimy, będzie mniej cierpkie. Marechal foch blue to odmiana winorośli odporna na choroby grzybicze. To oczywiste, że w naszym klimacie sprawdzą się wyłącznie odmiany winorośli odporne na mróz – a marechal foch blue jest właśnie mrozoodporna.

Winorośl do produkcji białego wina

Białe wino domowej roboty proponujemy robić z owoców winorośli odmiany solaris. Winorośl solaris to nowa odmiana hybrydowa, która pochodzi z Niemiec. Białe wino, które z niej uzyskamy, będzie miało delikatną nutę bananowo-orzechową.

Uprawa winorośli

Odmiany winorośli, jakie sprawdzą się w Polsce, nie wymagają szczególnej gleby, ale wskazana jest gleba żyzna o uregulowanych stosunkach wodno-powietrznych. Lepiej unikać gleby gliniastej i podmokłej. Należy również zadbać, by winorośl rosła w zacisznym i nasłonecznionym miejscu. Najlepiej wykorzystać do jej prowadzenia sznury do winorośli, te zaś umieszczać na południowych, południowo-wschodnich i południowo-zachodnich ścianach domów. Po zakupie sadzonkę winorośli wsadzamy w ziemię na głębokość o 10–15 cm większą niż głębokość gleby w doniczce.

Jak uchronić winorośl przed zalaniem?

Mimo że winorośle, jakie hodujemy w Polsce, są mrozoodporne, należy dodatkowo zadbać o ich ochronę przed zalaniem – na początku listopada, zaraz o posadzeniu, krzew obsypujemy ziemią, torfem lub korą. Około 30-centymetrowy kopczyk ochroni roślinę przed zalaniem wodą podczas odwilży, i dodatkowo zapobiegnie przemarznięciu zimą. Winorośl można też okryć gałęziami sosny, (ochrona przed mrozem i wiatrem).

Przepis na kisiel z ciemnych winogron

Składniki na dwie porcje:

  • 1 szklanka ciemnych winogron, najlepiej domowych

  • 2 szklanki wody

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • cukier (ilość zależna od dojrzałości owoców; ja dodałam ok. 5 łyżeczek)

Przygotowanie:

Winogrona myjemy, obrywamy z gałązek.

Umieszczamy w garnku, zalewamy 1,5 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do momentu rozpadu owoców (jeśli są dojrzałe, zajmie do parę minut). Słodzimy.

Gdy owoce puszczą sok i będą widoczne skórki (puste, bez zawartości), przecieramy całość przez gęste sito (z dużą starannością, by przecisnąć jak najwięcej soku i aromatu, a na sitku zostały same skórki i pestki). Powstały sok ponownie zagotowujemy, w razie potrzeby można dosłodzić.

W szklance przygotowujemy mieszaninę wody z mąką – pół szklanki zimnej wody z 3 łyżkami mąki ziemniaczanej. Powoli wlewamy ją do gotującego się soku i energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki (gaz zmniejszamy do minimum; uwaga: może bulgotać, należy uważać, by się nie poparzyć; mieszamy energicznie, by się nie przypaliło).

Gdy kisiel się zagotuje, wyłączamy. Podajemy na zimno lub ciepło. Można udekorować winogronami.


Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel