Słodzimy na zdrowie – stewia

2020-03-23
Słodzimy na zdrowie – stewia

To nieprawda, że musimy raz na zawsze zapomnieć o piciu słodkiej herbaty czy słodzeniu czegokolwiek. Człowiek z natury lubi słodki smak, i zawsze tego smaku poszukuje. Dobrze jednak znaleźć alternatywę dla niezdrowego cukru, którego rzeczywiście powinniśmy unikać. Wystarczy nam ten naturalnie występujący w owocach.

Co zamiast cukru?

Zamiast cukru doskonale sprawdzi się najsłodsza roślina, którą możemy sami hodować, bo nie wymaga specjalnego traktowania. Stewia to roślina pochodząca z Paragwaju, powszechnie używana w Ameryce Południowej jako naturalny słodzik oraz naturalny środek leczniczy. Gatunków stewii jest bardzo wiele, bo aż 240, jednak tylko 19 z nich to rośliny o słodkich właściwościach. Najbardziej znana jest Stevia rebaudiana, której używamy w Polsce.

Słodzik bez kalorii!

Stewia nie zawiera kalorii (nawet minimalnej ilości!), dlatego może być stosowana podczas diety – wspomaga utratę masy ciała oraz pomaga w trawieniu i zmniejsza wchłanianie węglowodanów w jelitach.

Jak słodzić stewią?

Jeżeli chcemy słodzić stewią, najłatwiej jest ususzyć liście oraz wierzchołki pędów i rozdrobnić otrzymany susz. Stewia nadaje się nie tylko do stosowania na zimno – jest odporna na temperaturę do 200°C, dlatego możemy użyć stewii do wypieków i przetworów.

Uprawa stewii

Mimo że stewia pochodzi z tropików, można ją hodować w różnych warunkach. Nie jest specjalnie wymagająca, jednak najlepiej rośnie w pełnym nasłonecznieniu. Warto też zapewnić jej przepuszczalne podłoże o kwaśnym pH (4–5). Podłoże może być jednak również mniej kwaśne, o pH 6,5–7,5 byleby nie była to gleba zasadowa ani zasolona. Tropikalne pochodzenie stewii powoduje, że nie toleruje ona suszy – musimy zatem bardzo dbać o jej podlewanie. Niestraszny jej natomiast częściowy cień – wtedy co prawda wolniej rośnie i słabiej kwitnie. Purpurowe, różowe i białe kwiaty stewii mają dzwonkowaty kształt. W naturalnych warunkach stewia osiąga wysokość 30–120 cm. Wysokość sadzonek stewii, które państwu proponujemy, to 20–40 cm.

Lecznicze działanie stewii

Stewia jako naturalny środek leczniczy ma wiele zastosowań, ale przede wszystkim jest to najlepszy słodzik dla diabetykównie podnosi stężenia glukozy we krwi. Poza tym pomaga dbać o zęby – hamuje rozwój bakterii zębowych i jest używana jako naturalny składnik past do zębów.

Naturalny lek na zgagę

Stewia pomaga ukoić zgagę i nadkwasotę. Dzięki niej eliminacja toksyn z organizmu przebiega szybciej, łatwiej jest także pozbyć się szkodliwych bakterii (np. salmonella czy E. coli).

Lek na wszystko

Stewia ma bardzo szerokie spektrum działania leczniczego. Działa przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie, przeciwbiegunkowo i przeciwnowotworowo. Ma więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata, ponadto zawiera cynk, magnez, żelazo oraz witaminy A i C, dzięki czemu jest to naturalny środek wzmacniający odporność.

Gdzie kupić stewię?

Mieszkańcy Łodzi i okolic mogą kupić sadzonki stewii w naszym sklepie internetowym i odebrać je osobiście w siedzibie firmy (Zgierz pod Łodzią). Pozostałym proponujemy zakup za pośrednictwem sklepu internetowego wraz z dostawą.

Przepis na ciasteczka bez cukru i mąki z dużą ilością białka

Warto mieć w zanadrzu słodką przekąskę, która pomoże nam stanąć na nogi, gdy brakuje nam czasu na inny posiłek. Proponowane przez nas ciasteczka zawierają dużo białka, są słodkie, ale nie zawierają szkodliwego cukru.

Składniki:
– 1 szklanka suchych nasion soi
– 40 g masła
– 1 łyżeczka stewii
– 3 łyżki zarodków pszennych
– 2 łyżki gorzkiego naturalnego kakao
– 1 łyżeczka sody

Zaczynamy od porządnego namoczenia nasion soi – porządnego, czyli przez minimum 12 godzin. Po tym czasie odlewamy wodę i gotujemy soję zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (czyli 1–2 godzin).

Po ugotowaniu blendujemy soję – możemy też zostawić kilka większych kawałków, które potem będą nam chrupać w ciasteczkach.

Łączymy uzyskaną masę z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto ręcznie. Z ciasta lepimy kulki i lekko rozpłaszczamy, aby ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Czas pieczenia: ok. 35 m

Temperatura pieczenia: 180°C

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel