Owoce łatwe w przechowywaniu – żurawina wielkoowocowa

2020-03-23
Owoce łatwe w przechowywaniu – żurawina wielkoowocowa

Żurawina wielkoowocowa to wieloletni krzew płożący, który możemy potraktować jako krzew ozdobny do ogrodu. Nie gubi liści zimą (roślina zimnozielona), a jego owoce są wyjątkowo trwałe.

Uprawa żurawiny

Krzewy żurawiny sadzimy w słonecznych i osłoniętych miejscach, w kwaśnej, wilgotnej i próchnicznej glebie. Pamiętajmy, że żurawina lubi dużą wilgotność, może być nawet czasowo całkowicie zalewana przez wodę. Wiosną dobrze zastosować nawóz zakwaszający glebę.

Naturalny konserwant

Owoce żurawiny są tak łatwe w przechowywaniu, bo zawierają naturalny konserwant – kwas benzoesowy. Jak długo można przechowywać świeżą żurawinę? W lodówce – nawet 2–3 miesiące!

Na zapalenie pęcherza

Zarówno świeża, jak i suszona żurawina to świetny, naturalny lek na drogi moczowe – zawiera m.in. proantocyjanidyny (PAC), które utrudniają chorobotwórczym bakteriom przyleganie do nabłonka dróg moczowych. Można ją stosować również zapobiegawczo. Na rynku mamy wiele preparatów na drogi moczowe, których głównym składnikiem jest właśnie żurawina. Zamiast tabletek czy świeżych owoców możemy też pić sok z żurawiny. Nawracające infekcje dróg moczowych to zmora szczególnie dla kobiet. Żurawina to także naturalny lek na kamicę nerkową.

Naturalne źródło fosforu i miedzi

Żurawina to również źródło składników mineralnych. Owoce żurawiny zawierają witaminy z grupy B, witaminę P i witaminę C, węglowodany (glukoza, fruktoza, sacharoza) oraz wapń, fosfor i miedź.

Sposób na uderzenia gorąca

Żurawina pomaga kobietom w okresie menopauzy – przeciwdziała przykrym uderzeniom gorąca oraz zaczerwienieniem. Ma również działanie antyzakrzepowe i odtruwające, zapobiega chorobom serca .

Naturalny środek na gorączkę

Napój z żurawiny nie tylko doskonale gasi pragnienie, ale jest wskazany także podczas przeziębienia i stosuje się go jako naturalny preparat na gorączkę.

Przepis na batoniki musli z żurawiną


Składniki:

  • puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego

  • 2 łyżki miodu

  • 250 g płatków owsianych

  • 50 g wiórków kokosowych

  • 150 g suszonych owoców: rodzynki, żurawina, ananas kandyzowany

  • 50 g nasion słonecznika

  • 50 g posiekanych orzechów laskowych

  • 100 g orzeszków ziemnych niesolonych

  • 100 g migdałów płatków migdałowych

Piekarnik nagrzać do 130°C.

W misce wymieszać wszystkie suche składniki.

W garnuszku podgrzać mleko z miodem (nie gotować), dolać do mieszanki bakalii, dobrze wymieszać.

Formę (u mnie 18x22) wyłożyć papierem do pieczenia, na to przełożyć musli, dokładnie wyrównać.

Piec około 1 godziny.

Wyjąć i odstawić do wystygnięcia.

Chłodne pokroić na batoniki.


Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel