Naturalne odmłodzenie – jagody goji

2020-03-23
Naturalne odmłodzenie – jagody goji

Kolcowój Lycium barbarum to krzew ozdobny, który nie tylko nada egzotycznego wyglądu naszemu ogrodowi, ale także da nam owoce o wyjątkowych właściwościach. Jagody goji są smaczne, ale sławę przyniósł im nie sam smak, tylko szereg zastosowań leczniczych.

Uprawa jagody goji

Krzew, który w skrócie nazywamy jagoda goji od owoców, jakie daje, jest zimnozielony i bardzo odporny na warunki atmosferyczne – toleruje zarówno mrozy, jak i susze. Powinniśmy go sadzić w glebie przepuszczalnej, na stanowisku słonecznym lub w półcieniu. Dobrze jest nawozić krzew nawozem organicznym, którym możemy obłożyć korzeń na zimę, aby uchronić go przed mrozem. Ten sam nawóz odżywi roślinę wiosną.

Naturalny preparat przeciw wypadaniu włosów

Medycyna chińska wykorzystuje substancje zawarte w jagodach goji do produkcji większości leków. Jagody goji pomagają przede wszystkim zachować młodzieńczy wygląd – opóźniają starzenie się skóry, ale także… siwienie! Zapobiegają też wypadaniu włosów i dzięki nim dłużej zachowamy jasność spojrzenia.

Naturalna ochrona wzroku

Jagody goji zabezpieczają komórki gałek ocznych, są zatem wykorzystywane w niemal wszystkich lekach i suplementach diety, których zadaniem jest ochrona wzroku. Możemy je także spożywać na surowo – do jedzenia nadają się tylko te dojrzałe, które same spadną z krzaczka.

Ratunek dla trzustki i wątroby

Owoce kolcowoju neutralizują działanie wolnych rodników i obniżają zawartość cukru we krwi. Są również doskonałym sprzymierzeńcem naszej wątroby, którą odżywiają, oraz trzustki, której pracę regulują. Jagody goji doskonale wpływają też na układ krwionośny – regulują ciśnienie krwi i poprawiają jej cyrkulację w naczyniach krwionośnych.

Przepis na ciastka musli z jagodami goji i orzechami macadamia

 Składniki:

– 7 łyżek sezamu

– 4 łyżki płatków owsianych

– 1 łyżka pestek słonecznika

– mieszanka  musli (w tym orzechy macadamia, goja, czekolada, morele)

– 1–2 łyżki wody

– około 3 łyżek naturalnego miodu

Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki, zalewamy odrobiną wody i mieszamy. Następnie dodajemy miód i ponownie mieszamy, aż składniki się zwiążą. Nakładamy po łyżce na papier do pieczenia. Pieczemy (a raczej suszymy) w 150 stopniach z termoobiegiem około 15 minut.

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel