Najwcześniejsze jagody – jagoda kamczacka

2020-03-23
Najwcześniejsze jagody – jagoda kamczacka

Jagoda kamczacka to krzew pochodzący z Syberii – jest to zatem jagoda odporna na mróz oraz mało wymagająca w hodowli. W związku z tym, że dobrze toleruje niskie temperatury, świetnie sprawdzi się w polskich warunkach klimatycznych i pozwoli nam cieszyć się pysznymi owocami już… w maju! To najwcześniejsza odmiana jagody (okres kwitnienia od kwietnia), która dodatkowo jest długowieczna.

Jagoda na przetwory

Jagoda kamczacka ma owoce podobne w smaku do znanej nam leśnej jagody, tylko bardziej wydłużone. Możemy dodawać ją do deserów, ale sprawdzi się także jako owoc na przetwory. Jagoda kamczacka to również świetny owoc do mrożenia.

Hodowla jagody kamczackiej

Jagoda kamczacka nie jest rośliną wymagającą, dlatego należy jej zapewnić tylko absolutne minimum. Ważne, by posadzić ją na stanowisku słonecznym lub lekko zacienionym – gleba ma mniejsze znaczenie. Preferuje glebę lekko kwaśną piaszczysto-gliniastą, ale możemy zastosować również glebę obojętną i zasadową. Warto posadzić obok siebie krzewy różnych odmian, aby roślina była właściwie zapylona (zapylanie krzyżowe).

Jagoda kamczacka to dodatkowo roślina odporna na szkodniki i choroby.

Odmiany jagody kamczackiej

Jagoda kamczacka, czyli tak naprawdę wiciokrzew kamczacki, występuje w kilku odmianach. Są to:

  • jagoda kamczacka czelabinka,

  • jagoda kamczacka wojtek,

  • jagoda kamczacka sinogłaska,

  • jagoda kamczacka duet,

  • jagoda kamczacka wołoszebnica.

Naturalny środek przeciwmiażdżycowy

Jagoda kamczacka zwiększa elastyczność naczyń włosowatych, dlatego jest doskonałym środkiem wspomagającym walkę z miażdżycą. Stosuje się ją również jako środek poprawiający wzrok, zwiększa bowiem ostrość widzenia.

Naturalne źródło jodu

Jod, którego często brakuje w naszej diecie, znajdziemy właśnie w owocach jagody kamczackiej. Podobnie jak cenne witaminy C i A oraz żelazo i miedź. Jagoda kamczacka pomoże nam zatem poprawić odporność organizmu.

 

Przepis na rogaliki z jagodą kamczacką

Składniki:

ciasto

2¼ szklanki mąki pszennej

200 g masła

2 żółtka

1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany

¼ szklanki cukru pudru

szczypta soli

 

nadzienie

50 g jagody kamczackiej

4 łyżki miodu

½ szklanki czerwonego półwytrawnego wina

½ łyżeczki cynamonu

4 łyżki cukru pudru

1 łyżka masła

Łączymy składniki na ciasto, zagniatamy je i z ciasta lepimy dużą kulę. Owinięte folią aluminiową ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

W tym czasie owoce wkładamy do garnka, zalewamy winem i miodem oraz posypujemy cynamonem. Gotujemy na średnim ogniu, aż zaczną pękać – wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu – ciągle mieszając, żeby nie przypalić. Gdy mieszanina zgęstnieje, miksujemy ją i słodzimy, a następnie jeszcze przez chwilę gotujemy, ciągle mieszając. Po zdjęciu z kuchenki dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy i chowamy do lodówki na około godzinę.

Teraz czas na ciasto – schłodzoną kulę ciasta wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 6 części. Przygotowujemy stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy na niej każdy kawałek na grubość ok. 2 mm. Z każdego kawałka wycinamy koło (np. dużym talerzem) i kroimy niczym pizzę – na 8 małych trójkątów.

Na każdy trójkącik nakładamy marmoladę z naszej jagody i zwijamy trójkącik od szerszej strony do węższej.

Tak przygotowane rogaliki pieczemy w piekarniku w 190°C, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wyjmujemy po zrumienieniu, po ok. 15 min. Możemy posypać cukrem pudrem przed podaniem.

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel