Najcenniejsza Jagoda Goji

2020-03-11
Najcenniejsza Jagoda Goji

Owoce GOJI stanowią źródło najcenniejszych witamin i wartości odżywczych jakie można pozyskać z natury. Jest bardzo szybko rosnącym krzewem (pnączem), jego roczny przyrost to nawet 80 cm. Jagoda goji jest na trzecim miejscu naturalnych źródeł tej witaminy na świecie, po południowo amerykańskim Camu camu oraz australijskiej śliwce kakadu.

Zastosowanie Jagód Goji

Krzew JAGODY GOJI stanowi ozdobę, a jego owoce w pomarańczowym (około 1cm) kolorze zawierają wiele substancji odżywczych jak: wit. A, B1, B2, E, wit. z grupy C, 18 aminokwasów oraz beta-karoten i antyutleniacze, 21 minerałów śladowych. Znana i stosowana jako środek przedłużający życie. Ponadto odkryto, że jagody Goji zawierają Wapń (112mg/100g), Potas (1.13 mg/100g), Żelazo (9mg/100g), Cynk (2mg/100g), Selen (50 mikrogramów/100g), Ryboflawinę (1.3mg/100g), Witaminę C (148mg/100g).

Jagody Goji są bardzo szeroko stosowane w medycynie:

  • Kwasy tłuszczowe i polisacharydy zawarte w jagodach mogą stymulować produkcję kolagenu i zatrzymywać wilgoć, co w rezultacie daje młodziej wyglądającą skórę. Mają działanie odmładzające komórki i ciało, powstrzymują siwienie i wypadanie włosów.

  • W procesie starzenia nasze organizmy produkują coraz mniej hormonu wzrostu, który jest powiązany z procesem starzenia się. Goji to jedyne znane pożywienie, które stymuluje organizm do naturalnego produkowania tego hormonu.

  • Jest to najbogatsze źródło karetonoidów, w tym beta karotenu. Zawiera go więcej niż marchewka i jakiekolwiek inne pożywienie na świecie, dzięki czemu podtrzymują ładniejszy i zdrowszy wygląd skóry.

  • Luteina i zeaksantyna, której ludzki organizm nie potrafi sam wyprodukować, dostarczona w jagodach goji pomaga chronić oczy przed atakami wolnych rodników i naprawić uszkodzenia przez nie spowodowane. Prawdopodobnie ten owoc zawiera największą dostępną obecnie naturalną koncentrację zeaksantyny. W medycynie chińskiej od tysięcy lat polecało się jedzenie jagód goji, aby poprawić wzrok. 

  • Jagody goji zawierają polisacharydy, które wzmacniają system odpornościowy, odżywiają wątrobę i nerki, poprawiają wzrok poprzez zabezpieczenie komórek gałki ocznej. 

  • Jagody goji są najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy, czyli substancji zwalczających wolne rodniki, a tym samym spowalniających starzenie się organizmu. Mają od 2 do 4 razy więcej antyoksydantów niż czarna jagoda. 

  • Goji wpływa bezpośrednio na pracę trzustki i wątroby dzięki czemu podtrzymują zdrowy cholesterol, kontrolują zawartość tłuszczu. Pomaga one także oczyścić wątrobę z toksyn.

  • Wpływa na przyswajanie węglowodanów, a zarazem obniżają zawartość cukru we krwi.

  • Beta-sisterol zawarty w jagodach ma działanie przeciwzapalne, a także obniża poziom cholesterolu.

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel