Kiwi w Twoim ogrodzie – aktinidia ostrolistna

2020-03-23
Kiwi w Twoim ogrodzie – aktinidia ostrolistna

Dawno minęły czasy, kiedy egzotycznymi owocami mogliśmy się cieszyć tylko okazjonalnie. Dziś nie dość że mamy do nich dostęp o każdej porze roku, to każdy z nas może mieć je w swoim domu czy ogrodzie.

Aktinidia ostrolistna to pnącze, które wyjątkowo szybko się rozrasta, a jego owoce to mała odmiana kiwi.

Uprawa minikiwi

Wbrew pozorom polski klimat nie przeszkadza minikiwi – jest mrozoodporne, wytrzymuje mróz do -30°C i nie wymaga specjalnej gleby. Dobrze jest sadzić je na stanowiskach słonecznych, w szpalerze lub przy ścianie, zachowując między sadzonkami odległość ok. 1 m. Raz na jakiś czas powinno się wśród roślin żeńskich posadzić roślinę męską (np. żeby była posadzona jako co piąta), chyba że posadzimy aktinidię asai, aktinidię prostnolistną (kiwi dr Szymanowski) lub aktinidię deliciosa Jenny, które są obupłciowe, czyli samopylne.

Owocowanie minikiwi

Pnącze aktinidia zaczyna owocować w 3–4 roku od posadzenia, a jego owoce są słodko-kwaśne. Kiwi dojrzewają na przełomie września i października i doskonale nadają się do jedzenia na surowo oraz w postaci przetworów. Z owoców minikiwi można zrobić kompoty, galaretki, soki, powidła i wino. Ciekawe jest to, że minikiwi możemy jeść ze skórką.

Cięcie aktinidii ostrolistnej

Aktinidię ostrolistną przycinamy w styczniu i lutym, czyli tuż przed okresem wegetatywnym. Niektóre jej gatunki w ogóle nie wymagają cięcia.

Ozdoba altany

Aktinidia ostrolistna doskonale sprawdzi się jako ozdoba altany, ma bowiem intensywnie zielone liście, które na jesieni zmieniają barwę na piękny żółty kolor.

Przepis na sorbet z kiwi

Składniki:

  • 25 dag cukru

  • 0,5 l dobrej jakościowo wody

  • 7 dojrzałych owoców kiwi

  • 1 kieliszek szampana

Zagotowujemy wodę z cukrem i gotujemy ją jeszcze 5 minut, następnie studzimy. 6 obranych kiwi miksujemy (jedno zostawiamy do dekoracji). Zmiksowaną masę łączymy z otrzymanym syropem i szampanem i zamrażamy (pamiętajmy o częstym ucieraniu łyżką). Bezpośrednio przed podaniem sorbet miksujemy i nakładamy do pucharków, najlepiej za pomocą szprycy.

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel