Jagody Goji - zdrowe czy toksyczne?

2020-03-11
Jagody Goji - zdrowe czy toksyczne?

Krzew goji zwany kolcowojem to roślina wzbudzająca dużo emocji. Czytając o niej możemy dowiedzieć się dwóch sprzecznych informacji. Według jednych źródeł jest to roślina o licznych walorach prozdrowotnych, w innych natomiast dowiadujemy się że jest toksyczna (wywołuje np. biegunki)

Tak różne opinie sprawiają, że często eliminujemy ją zupełnie z naszego ogrodu. Ja jednak jako osoba nie tylko pracująca z roślinami, ale również żywo zainteresowana tym tematem, chciałabym wyjaśnić wszelkie wątpliwości związane z hodowaniem tych krzewów.
Zacznijmy od tego że Jagody Goji spotkać można w dwóch najpopularniejszych odmianach: Goji chińska (Lycium chinense), oraz goji Barbarum (Lycium barbarum).
Odmiany różnią się od siebie, a oto najważniejsze różnice między tymi gatunkami:

Wygląd zewnętrzny i wymagania

Goji chińska jest krzewem niższym (ok 1 m różnicy), ma więcej kolców oraz bardziej wydłużone liście i owoce. Do jej zalet należy to, że obficiej kwitnie i owocuje. Wrażliwsza jest jednak na niższe temperatury i wymaga zimowego okrycia. W pierwszych 3-4 latach od posadzenia należy nie tylko obsypywać podstawę krzewu kopczykiem z ziemi lub trocin, ale również zabezpieczać część nadziemną przez okrywanie jej np. przy pomocy włókniny. Starsze krzewy wystarczy już tylko obsypywać przy podstawie.

Goji barbarum jest krzewem niższym i posiada znacznie mniej kolców. Jej owoce i liscie są mniej wydłużone. Krzew znacznie bardziej odporny jest na niskie temperatury.

Właściwości zdrowotne

To właśnie kwestia właściwości leczniczych goji wzbudza najwięcej kontrowersji. Różnice między tymi dwoma gatunkami nie są na pierwszy rzut oka zasadnicze. Po bliższej analizie możemy jednak stwierdzić który gatunek warto uprawiać.
-Kolcowuj chiński już od wieków był uważany za surowiec leczniczy. Jego walory odżywcze sa niezaprzeczalne. Bogaty jest w najważniejsze witaminy z grupy A, C i B, sole mineralne, flawonoidy, białka, polisacharydy, aminokwasy, karotenoidy oraz luteinę. Wykorzystywany był do leczenia oczu, wątroby, nerek czy układu pokarmowego. Pomagał wzmacniać układ odpornościowy i nerwowy, a także pomagał regulować poziom cholesterolu. Niestety jednak w jego tkankach stwierdzono obecność substancji toksycznych, a co za tym idzie zaczęto wątpić w jego zdrowotne właściwości.
Po głębszych badaniach okazało się, że substancje szkodliwe występują w zielonych częściach rośliny i niedojrzałych owocach. Spożywanie owoców dojrzałych nie jest niebezpieczne, a co więcej jest bardzo zalecane.
Trochę inaczej wygląda sprawa z goji barbarum. Tak samo jak jego pokrewny gatunek jest niezwykle zasobny w witaminy i składniki odżywcze i może być wykorzystywany jako roślina prozdrowotna. Jedyną różnicą jaką stwierdzono po jego przebadaniu jest to, że substancje toksyczne, które występują w zielonych częściach rośliny i niedojrzałych owocach, w minimalnym natężeniu występują również w owocach dojrzałych. Ilość substancji niepożądanych jest tak mała że roślina nie została uznana za toksyczną.

Czy warto uprawiać goji?


Niewątpliwie jagoda goji jest jedną z najzdrowszych i najbardziej polecanych jagód. Aby uniknąć stresu związanego z jej "toksycznością" należy spożywać tylko jagody dojrzałe. Aby mieć pewność, że owoce są idealne do spożycia należy potrząsnąć krzaczkiem i zbierać jagody, które spadną. Drugim niezawodnym sposobem jest pozbieranie jagód, które już same spadły z krzaczka.

Wszystkim tym, którzy nadal nie mają pewności, który gatunek wybrać, polecamy po prostu hodowanie goji chińskiej która wśród tych dwóch odmian lepiej owocuje i jest uważana za bezpieczniejszą.

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel