Idealny krzew do ogródka – jeżyna bezkolcowa

2020-03-23
Idealny krzew do ogródka – jeżyna bezkolcowa

Jeżyna bezkolcowa to wygodniejsza w uprawie odmiana jeżyny – nie posiada kolców jak dzika jeżyna, a owoce ma tak samo smaczne i przydatne.

Uprawa jeżyny

Młode krzewy sadzimy w ziemi ok. 3–4 cm głębiej niż były posadzone w doniczce, co 0,5–2,5 m. Pamiętajmy, że jeżyna rośnie bardzo szybko – po posadzeniu skracamy roślinę, żeby się rozkrzewiła, i w miarę wzrostu przywiązujemy ją do podpory. Gleba powinna być żyzna, lekko kwaśna i umiarkowanie wilgotna – jeżyna nie lubi zbyt dużej ilości wody, lubi natomiast stanowiska słoneczne i osłonięte przed wiatrem.

Odmiany jeżyny bezkolcowej

Wyróżniamy następujące odmiany jeżyny bezkolcowej:

  • jeżyna navaho

  • jeżyna black satin

  • jeżyna triple crown

  • jeżyna loch ness

  • jeżyna chester

  • jeżyna jumbo

  • jeżyna thornfree

  • jeżyna orkan

  • jeżyna ruczaj

Jeżyny w kuchni

Jeżyny możemy jeść same, na surowo, albo sporządzać konfitury, soki czy kompoty z jeżyn. Popularna jest również nalewka jeżynowa. Jeżyny doskonale smakują ponadto jako dodatek do ciast i galaretek.

Naturalny wywar przeciwkaszlowy

Owoce jeżyny mają szereg właściwości leczniczych. Sok z jeżyn działa przeciwgorączkowo, wywar z jeżyn możemy stosować zaś jako naturalny lek przeciwbiegunkowy i lek przeciwkaszlowy – owoce zawierają bowiem kwas elagowy, który ma działanie wykrztuśne i napotne.

Naturalnie wzmocnić odporność

Owoce jeżyny zawierają witaminę C oraz witaminy z grupy B i prowitaminy A, a także magnez, potas i wapń, dlatego warto po nie sięgać również profilaktycznie.

Działanie uspokajające jeżyny

Jeżyny działają korzystnie nie tylko na układ odpornościowy, oddechowy i pokarmowy, ale także na układ nerwowy. Działają uspokajająco, regulują pracę serca oraz uszczelniają naczynia krwionośne.

Przepis na clafoutis z jeżynami i orzeszkami

Składniki:

  • 500 g jeżyn

  • 150 g mąki

  • ⅟2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100 g drobno posiekanych orzechów arachidowych

  • 3 jajka

  • 100 g cukru

  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%

  • 125 ml mleka

  • szczypta soli

  • masło do wysmarowania formy

  • cukier puder do dekoracji

  • bita śmietana

Jeżyny umyć, przełożyć na sitko do odsączenia.

Formę do pieczenia (można użyć ceramicznej lub do tart) wysmarować masłem i wysypać częścią orzeszków.

Mąkę z proszkiem przesiać, dodać cukier, jajka, mleko, śmietanę i szczyptę soli, wszystko wymieszać na gładką masę mikserem lub trzepaczką. Ciasto ma mieć konsystencje śmietany.

Owoce przełożyć do formy na orzechy (kilka odłożyć do dekoracji na wierzch).

Zalać masą owoce, położyć odłożone jeżyny, wierzch posypać orzeszkami.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 min – potem zmniejszyć na 180° i piec przez 30 min do suchego patyczka.

Po wyjęciu przestudzić i posypać cukrem pudrem, podawać ze śmietaną.

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel